Badplaats Bodrum

Plaatsen in de buurt van Bodrum


Bodrum

Bodrum is een district in de provincie Mugla en is tevens ook de naam van het gelijknamige schiereiland. Vanaf het vliegveld van Bodrum is het ongeveer drie kwartier rijden naar het centrum. 

In de gidsen van verschillende touroperators worden de reizen naar verschillende plaatsen op dit schiereiland als reis naar Bodrum verkocht. Let dus bij het boeken van je reis goed op in welke plaats het hotel zich bevindt. Er zijn nogal verschillen tussen de plaatsen.

Bodrum zelf is een zeer geliefde badplaats van het Turkse establishment. De uitgaansmogelijkheden zijn echt top met megadisco’s, bars en terrasjes. Voor mensen die belangstelling voor historie hebben, is een bezoek aan Bodrum-kasteel zeker aan te bevelen. In Bodrum komen er meer de elite toeristen. Bodrum wordt ook gezien als de broer van Alanya of Antalya.

Het in dit kasteel gevestigde onderzee-museum is wereldberoemd. Het is pas de laatste jaren dat de Nederlandse touroperators dit deel van Turkije ontdekt hebben. Ook de op dit schiereiland gelegen plaatsen Bitez, Aspat, Turgutreis, Gumusluk en Ortakent, bieden volop mogelijkheden voor een aangename vakantie. 

Badplaats Turgutreis nabij Bodrum


Bezienswaardigheden Bodrum

Turgutreis is een voormalig vissersdorp aan de Egeïsche Zee op schiereiland van Bodrum, tegenover de Griekse eilanden Kalimnos en Kos. 

Een moskee met twee minaretten markeert de skyline van Turgutreis. Helemaal in de stijl zoals het hoort bij het schiereiland van Bodrum, is er geen hoogbouw en alles is in wit geverfd. Dit maakt Turgutreis een rustige vakantiebestemming met een gezellige grote weekmarkt. 

Mogelijkheden voor boottocht, strand e.d. zijn volop aanwezig. Mensen die gezelligheid zoeken in het uitgaan in drukke Bodrum, kunnen met de dolmus binnen circa 20 minuten in het centrum van Bodrum gebracht worden. Het Aspat-strand (Aspat Plaji) is het bekendste strand op het eiland van Bodrum. Één dag op Aspatbeach is al voldoende om weer helemaal bruin van je vakantie terug te komen. 

Aspat Strand -  Aspat Beach




Het Griekse eiland Kos ligt op een steenworpafstand van Turgutreis en het schiereiland van Bodrum. Op de foto hierboven zie je de plaats Aspat aan de Egeïsche Zee liggen, op de achtergrond zie je het centrum en de bergen van het Griekse eiland Kos. Het schiereiland van Bodrum en Kos liggen zo vlak bij elkaar dat je vanaf de kade in de ene plaats als het ware de mensen op de kade van de andere plaats kan zien lopen. 

Vanuit de jachthaven van Bodrum vertrekt iedere ochtend de boot naar Kos. Na ongeveer drie kwartier varen kom je in de haven van Kos aan. In de middag kun je met dezelfde boot weer terug naar Bodrum. 

Ottomaanse Moskee - Geschiedenis Kos


Aan beide kanten van de Egeïsche Zee is de wederzijdse beïnvloeding van Turken en Grieken door de eeuwen heen sterk geweest. Hier op de foto zie je een moskee uit de Ottomaanse tijd, vlakbij de uit dezelfde tijd stammende kasteel en de haven van Kos. Ook als je door de straten van Kos loopt zie je veel vervallen gebouwen uit het verre verleden. 

Over het algemeen zijn de straten van Kos schoner dan die van Bodrum. Maar historische bezienswaardigheden op Kos zijn minder goed onderhouden dan in Bodrum en omgeving. 

De spanning tussen twee landen is de laatste tijd gelukkig veel minder. Tussen Bodrum en Kos is ook een levendige handel aanwezig. Veel restauranthouders op Kos varen ’s morgen even naar Bodrum om daar goedkope en verse groente en fruit te halen. 

gumusluk vanuit het konijnen eiland


Gümüslük is een klein dorpje op kleine tien kilometer afstand van Turgutreis en staat bekend met haar ‘konijneneiland’. Dit is een eilandje waar je naar toe kunt lopen. Er leven alleen maar konijntjes.
Vanuit de top heb je prachtig uitzicht op de Egeïshe Zee en de omgeving. Als je helemaal boven op de top zit, wil je niet meer weg, maar urenlang genieten van het prachtige landschap. 

In de Noordelijke verte ligt ook het eiland Kardak, dat je met blote ogen kunt zien. Dit kleine eilandje, waar alleen maar een paar geiten leven, was in 1998 wereldnieuws toen Griekenland en Turkije op voet van oorlog met elkaar stonden. Volgens beide landen bevond dit eiland zich binnen eigen wateren. Militairen van beide landen voerden toen zelfs charges uit om eigen vlag op de top van het eiland aan een stok te hangen. Gelukkig denkt het gewone volk in beide landen nu met een glimlach aan die waanzinnige dagen terug.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Mode Turkije