Mode Turkije

Mode Turkije

Het modebeeld in het dagelijkse leven in Turkije laat een overeenkomstig beeld zien met de kleding zoals deze in de landen in West-Europa wordt gedragen. Voor wat betreft de modeontwerpers uit Turkije, die zich bezig houden met het ontwerpen van eigentijdse en modieuze kleding, kan er gesteld worden dat er de laatste decennia op dat gebied een enorme ontwikkeling is geweest in Turkije. Van oorsprong werd in Turkije namelijk altijd de nadruk gelegd op de productie van mode, maar tegenwoordig is de aandacht ook verlegd naar het ontwerpen van kleding in allerlei stijlen.

Modebeeld jonge en oude Turken

De jonge generatie in Turkije is modern gekleed en zij dragen in hun vrije tijd dan ook graag een spijkerbroek met een leuk shirt en gymschoenen of een sportieve pantalon met een net, of juist nonchalant, overhemd. Afhankelijk van het beroep en de functie die de jonge Turken bekleden wordt de kleding daar op aan gepast. Voor functies op kantoor en in het zakenleven zijn de jonge Turken dan ook stijlvol gekleed en in bijvoorbeeld de doorsnee winkels over het algemeen wat losser. De oudere Turken zijn vaak wat netter gekleed dan de jongere generatie, maar dat is minder absoluut dan het gesteld wordt.
Een groot deel van de vrouwen draagt in de grote steden tegenwoordig geen hoofddoekje meer en gaan modern gekleed in eigentijdse broeken, jurkjes of rokjes. Op het platteland en in de kleine plaatsen wordt de hoofddoek nog wel vaak gezien. De traditionele oudere Turken dragen overigens nog wel vaak de meer traditionele kleding zoals de lange broeken met een laag kruis tot op de knieƫn. Verder wordt er door de jongere generatie in Turkije vaak alleen nog traditionele klederdracht gedragen op feesten zoals bruiloften en andere feestelijkheden.

Modeontwerpers in Turkije

Er is natuurlijk een groot verschil in de kleding, die dagelijks door de meeste Turken wordt gedragen, en de bijzondere en stijlvolle kleding die ontworpen wordt door de Turkse modeontwerpers. De bekende Turkse modeontwerpers hebben zich voornamelijk gevestigd in de wereldsteden als Istanbul en Bursa, waar modevertegenwoordigers ook regelmatig langskomen om de collectie te bewonderen om deze vervolgens mee te nemen naar bijvoorbeeld Londen of Parijs.De stijlen van de Turkse modeontwerpers zijn divers, herkenbare elementen zijn onder andere sierlijke patronen uit de plantenwereld en geborduurde kaftans.
De bekende modeontwerper Arzu Kaprol verwerkt vaak het stedelijke leven van Istanbul in zijn ontwerpen. Andere bekende modeontwerpers in Turkije zijn onder meer Bahar Korcan en Hakan Yildirim. Een van de bekende modemerken uit Turkije is Beymen, dat gevestigd is in Istanbul en een schitterende collectie kent voor zowel modebewuste mannen als vrouwen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Badplaats Bodrum